Happen & Trappen
S_Happen&Trappen.jpg
Restaurant Graaf Floris V
Herengracht 72
1398 AD Muiden
tel. +31(0)294261296
info@graaf-floris-v.nl
www.graaf-floris-v.nl
De lekkerste fietstochten van Nederland en België! Meer info en reserveren: 
www.happenentrappen.nl 
share on facebooktwitter mailGoogle Maps
 
Route Gooische rijkdom (58 km).
Blauw, groen en grijs wisselen elkaar af. We volgen het water, doorkruisen de bossen en verkennen historische bouwsels. De ware rijkdom van het Gooi zit niet in de mensen, maar in de natuur en de cultuur.

Vissersdorp
De dag begint aan de oever van het Gooimeer in het voormalige vissersdorpje Huizen. Deze plaats ontleent haar naam aan het feit dat dit in de 14e eeuw het eerste dorp van het Gooi was waar de huizen met stenen werden gebouwd. Dat kreeg al snel navolging, zoals in Muiden waar het machtige Muiderslot nog aan die innovatie herinnert.

Zeemeermin
Ook in Muiden vierde de visserij ooit hoogtij. Volgens een lokale legende wisten enkele Muidenaren ooit zelfs een zeermeermin te verschalken. In ruil voor haar vrijheid beloofde ze dat Muiden de tand des tijds zou doorstaan en nooit zou verdwijnen (‘Muiden zal beklijven’). Nog altijd is de zeemeermin in het wapen van Muiden terug te vinden.

Vestingwerken
In vestingstad Weesp wisselen de rijksmonumenten elkaar in hoog tempo af. Geniet van de vestingwerken, het stadhuis en de Sint-Laurentiuskerk, voordat u via bossen en plassen koers zet naar het dorpje ’s-Graveland. In deze omgeving vind je veel historische Buitenplaatsen met parkbossen, tuinen en landhuizen.

Van weidegrond tot terras
Omgeven door groen trappen we vervolgens naar Laren, een van de rijkste gemeenten van Nederland. Ooit een boerendorp, later een kunstenaarskolonie en tegenwoordig vooral een forensendorp voor de nouveau riche. Laren is gebouwd rondom een klassieke brink, een open ruimte die oorspronkelijk gebruikt werd als gemeenschappelijke weidegrond. Nu is het een sfeervol plein waar de terrassen lonken. De laatste etappe voert terug naar het startpunt.

Route
De route begint met koffie en wat lekkers bij de Haven van Huizen. Daarna volgt een voorgerecht bij Graaf Floris V van Muiden, en een soepje bij Hart van Weesp. Het hoofdgerecht wordt geserveerd bij De Colonie in ’s-Graveland. In Ateliercafé Mauve in Laren wacht u ten slotte het dessert.
  
Deze route voert u door het gebied van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam en brengt hij u in vestingstad Muiden. De Stelling van Amsterdam werd grotendeels aangelegd tussen 1874 en 1914 en is een 135 kilometerlange verdedigingslinie ter verdediging van de Nederlandse hoofdstad. De Stelling is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft van onderwaterzettingen en een ingenieus logistiek systeem. Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Veel van de forten en batterijen hebben nu een andere bestemming gekregen. Voor meer informatie over activiteiten op de forten zie www.stellingvanamsterdam.nl
 
Fiets- en wandelroute Gooise Meren
Fiets- en wandelroute Gooise Meren
Langs Historische plaatsen in Gooise Meren.Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden vormen vanaf 2016 de gemeente Gooise Meren. Deze fietstoc...
Happen & Trappen
Happen & Trappen
Restaurant Graaf Floris V
Herengracht 72
1398 AD Muiden
tel. +31(0)294261296
info@graaf-floris-v.nl
www.graaf-floris-v.nl
Zoek   
Skip Navigation Links.